Op een zomerse dag als vandaag gaat hij wat eerder naar buiten. De lucht voelt nog fris en koel op Benny’s huid. In de verte koert een tortelduif. De streekbus komt voorbij. Benny geniet van dit soort vroege uurtjes, als de zon nog niet te heet is. Het ruikt ook zo lekker in de tuin. Benny heeft vandaag luchtige kleding aan en factor vijftig op, want hij heeft een tere huid en hij is gevoelig voor de warmte. Als de zon begint te prikken, is Benny al lang weer naar binnen gebracht.

De begeleider van Benny vertelt over alle dingen waar ze op let wanneer het een extra warme week belooft te worden. Ze zoekt dunne kleren voor Benny uit, controleert of er voldoende zonnebrand is en overlegt met de collega’s over alle andere dingen waar je nog meer op let wanneer je voor iemand zorgt met een ernstig meervoudige beperking. Medicijnen kunnen bijvoorbeeld anders werken en je let extra kritisch op de vochtbalans. Want Benny kan zelf niet praten.

Het is warm in Nederland. Begin deze week werd het hitteplan in werking gezet. Je krijgt tips en adviezen over hoe je met de warmte om moet gaan. Het zijn van die momenten dat je je extra bewust wordt van je lichaam. En als je de begeleider van Benny hoort vertellen, merk je nog maar eens hoe bijzonder het werk is dat ze doen. En hoe ze doorlopend alert moeten zijn op hoe het met andere mensen gaat. Omdat ze zo kwetsbaar zijn.