'Er staat genoeg geld op mijn rekening. Dat kan ik toch opnemen? Het is mijn eigen geld.' Bas wil Trucksimulator IV kopen voor zijn game console. Hij weet wat het spel kost en hoeveel hij op zijn bankrekening heeft staan. Maar hij kan er niet bij. Bas is gefrustreerd. Hij woont op zichzelf en krijgt een paar uur in de week ondersteuning van een begeleider van Philadelphia. Daarnaast helpt Sylvia hem met het beheer van zijn geld. Sylvia is bewindvoerder, werkt niet voor Philadelphia en praat vandaag met Jan over zijn plan.

Als het allemaal kan met de coronamaatregelen komt dit jaar de zoon van Bas logeren tijdens de feestdagen. Dan is het fijn wanneer je wat lekkers in huis hebt en je negenjarige zoon niet met een glas ranja op de bank moet zitten. Daarom had Bas deze zomer met Sylvia een plan gemaakt om te sparen voor iets leuks met de Kerst. Hij heeft -net als veel andere mensen met een verstandelijke beperking- een klein inkomen en houdt maar weinig over. En toch. Wil Bas vanmiddag Trucksimulator IV kopen.

Sylvia legt opnieuw het plan uit. Dat Bas straks met zijn zoon een patatje kan eten en er misschien ook een cadeautje in zit. Dat is toch leuk. Bas begrijpt het. Hij zucht. De boosheid zakt weg. Trucksimulator IV moet nog even wachten. Misschien belt hij morgen weer. Mensen met een verstandelijke beperking helpen met het beheer van hun geld is een specialisme. Je doelgroep is op meer dan één manier beperkt en dat vraagt om begrip, duidelijkheid en geduld. Sylvia kan dat. Ze was vroeger namelijk begeleider. Bij Philadelphia.

Als begeleider geef je cliënten ondersteuning op veel gebieden. Maar je beheert niet hun geld. Daar is de wet heel duidelijk over. Meer weten, lees dan ook ‘Handreiking Geld, goed geregeld’ op Mijn Philadelphia.