Het is druk bij de geitjes. Ze draaien druk om elkaar heen. Besnuffelen alles nieuwsgierig. Een brutaaltje zet zijn voorpoten op de rolstoel. Alies glundert en steekt haar hand uit. Ze is er helemaal bij. In het moment. Alies geniet met volle teugen van dit bezoekje aan de kinderboerderij. Je kunt haar ogen zien stralen. Heel even zie je haar weer zoals je je haar herinnert. Want het frêle lijfje dat ze over heeft is nog minder dan een schaduw van wie ze ooit was.

De begeleider -die over Alies vertelt- heeft alles geregeld met de kinderboerderij. Zodat Alies echt de tijd heeft om afscheid te nemen van de dieren waar ze zo lang voor gezorgd heeft. De kippen, de konijnen en de cavia’s. En natuurlijk ook het ezeltje. Alies gaat nog één keer bij ze op bezoek. Een ontroerend moment waarop je kunt zien hoe belangrijk dieren in haar leven zijn. Als ze later die middag weer op het hospice zijn, heeft ze nog steeds een glimlach op haar gezicht.

Het bezoek aan de dierentuin helpt Alies enorm. Als ze later die week overlijdt is dat -zoals het heet- rustig en vredig. Een beetje onverwacht nog, net nadat het laatste bezoek vertrokken is. Alies heeft nog een goed gesprek gehad met haar begeleiders en ook haar vriend van de kinderboerderij is langs geweest. Het is ontroerend en mooi om te zien hoe Alies op haar eigen manier afscheid heeft kunnen nemen en met hulp van haar begeleiders zelf invulling heeft gegeven aan haar laatste momenten.

Greet Prins
Voorzitter Raad van Bestuur

Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten ook in hun laatste levensfase goede zorg en ondersteuning krijgen. Een Consulent Palliatieve Zorg kan daarbij helpen.