Ondersteunen bij FAS

Wij onderzoeken de mogelijkheid om mensen met FAS te ondersteunen.

Neem contact met ons op

Wat is foetaal alcoholsyndroom?

Het foetaal alcoholsyndroom, of afgekort FAS is een aangeboren aandoening. Baby’s die ermee geboren worden hebben kleinere hersenen dan gezonde baby’s. Hierdoor is ook de hoofdomtrek kleiner en het geboortegewicht is lager.

Wanneer kinderen met foetaal alcoholsyndroom opgroeien krijgen zijn vaak te maken met leerproblemen. Daarnaast kan er sprake zijn van spraakproblemen. Ze kunnen vaak met moeite informatie verwerken waardoor rekenen lastig is en ze situaties moeilijk kunnen inschatten. Ook de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind met foetaal alcoholsyndroom blijft achter. Hierdoor kunnen gedragsproblemen ontstaan. Het syndroom kan zich ook uiten in neurologische afwijkingen zoals slechte spiercoördinatie, overgevoeligheid voor tast, licht en geluid en hyperactiviteit. 

Hoe ontstaat foetaal alcoholsyndroom?

Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol drinkt dan kan er een hersenaandoening ontstaan bij de baby. Als er sprake is van grote hoeveelheden alcohol dan is de kans op schade groter, maar ook een paar glazen alcohol kan al een negatief effect hebben op de foetus.

Philadelphia en Foetaal Alcoholsyndroom

Het merendeel van de mensen met foetaal alcoholsyndroom kan niet zelfstandig wonen. Bovendien is er een verhoogde kans op psychische klachten en gedragsproblemen. Het expertisecentrum van Philadelphia kent op dit moment nog geen specialisatie voor de doelgroep van Foetaal Alcoholsyndroom. Wel is een aantal gedragsdeskundigen bekend met dit syndroom. Wij passen onze ondersteuning altijd aan op de hulpvraag.

Op dit moment zijn wij in contact met een ouderinitiatief in Heerjansdam. We onderzoeken de mogelijkheid om een woonvoorziening op te zetten in de buurt van Rotterdam. Samen met het ouderinitiatief hebben we inmiddels een aantal informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Lees meer over het ouderinitieatief: de Schuilhut in Heerjansdam

Op zoek naar ondersteuning bij FAS?

Als je op zoek bent naar ondersteuning bij het Foetaal Alcoholsyndroom dan komen wij graag in contact. 

Vragen

Zoeken in de veelgestelde vragen?


Zoek een locatie