We zijn blij dat vrijwiligers weer komen helpen bij de begeleiding van de mensen die wij ondersteunen. 

Daarbij moeten wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, vanwege het risico op besmetting .

Als het gaat om de inzet van vrijwilligers dan maken we een verschil tussen de doelgroepen van cliënten en plekken waarop vrijwilligers in kunnen worden gezet. 

> Werk- en begeleiding
Je kunt als vrijwilliger weer worden ingezet op taken in de dagbesteding, in ontmoetingsruimtes en als de cliënten hiervoor kiezen ook bij mensen die wij thuis ondersteunen
> EMB-cliënten en 55+ met een intensieve (somatische) zorgvraag
Je bent als vrijwilliger welkom op het appartement van de cliënt en in de tuin. 
> Overige doelgroepen
Vrijwilligers zijn welkom op het appartement van de cliënt, in de tuin, en tijdens gerichte dagbestedingswerkzaamheden ook in de gezamenlijke ruimte. 

Algemene voorwaarden

Allereerst dienen vrijwilligers zich te houden aan dezelfde maatregelen als iedereen:
>  bij gezondheidsklachten als verkoudheid, hoesten of koorts blijf je thuis. Dat geldt ook wanneer een huisgenoot koorts heeft;
>  vertoon je symptomen van het coronavirus? Laat je dan testen;
>  geef geen hand en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar;
>  was regelmatig je handen;
>  hoest of nies in je elleboog.

Daarnaast gelden voor de inzet van vrijwilligers een aantal specifieke voorwaarden:
>  We houden rekening met het maximum aantal mensen dat in een ruimte en op de locatie aanwezig kan zijn met inachtneming van anderhalve meter afstand. Dit kan gevolgen hebben voor de tijd of duur dat je kunt langskomen.
>  Soms vraagt het contact met cliënten om fysieke nabijheid of lichamelijk contact. Laat je hier als vrijwilliger niet van weerhouden als het gaat om cliënten zonder corona-gerelateerde klachten, maar draag wel het mondmasker type IIR.
> Je werkt als vrijwilliger op één vaste locatie.
>  Ben je 70 jaar of ouder? Of behoor je tot een risicogroep? Dan adviseren we om nog niet aan de slag te gaan op een locatie.
>  We registreren de aanwezigheid van vrijwilligers op locatie. Zodat we kunnen waarschuwen wanneer een bewoner of medewerker positief getest is op het coronavirus.