Terugkijken op de eerste Philadelphia Radendag

Vrijdag 16 december kwamen de raden van Philadelphia voor het eerst samen. De leden van de raad van toezicht, raad van bestuur, ondernemingsraad, landelijke familieraad en de landelijke cliëntenraad maakten er een waardevolle dag van. Saskia Baas hield een toespraak en dagvoorzitter Teun Aarden leidde enthousiast de dag.

In de ochtend stelden de raden zich aan elkaar voor. Zo vertelden ouders dat hun dochter, door de zorg van Philadelphia, tot meer in staat is dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.

In de middag was het tijd voor actie: een workshop action painting. Bijzondere schilderijen zijn het resultaat en zullen te zien zijn in het restaurant van het Servicekantoor in Amersfoort. Deze waardevolle ontmoeting is zeker voor herhaling vatbaar!

Praktijklab Community Building, schrijf je nu in!

In januari 2023 start een nieuwe reeks ‘Praktijklab Community Building’. Dit is een 5-delige lesserie over community building, die wat dieper op de stof ingaat ten opzichte van de kennismakingsworkshop.

De nieuwe reeks is een next level leergang over community building, kernzaken en principes. De bestaande praktijk wordt ‘opgetild’, bekeken en behandeld vanuit ABCD – Asset Based Community Development.

De leergang duurt vijf maanden en we gaan in op:
Waarom doe ik het ? Leer het verhaal achter community building. Theorie en nieuwe skills.

Hoe doe ik het ? Die andere gesprekken, buiten het gebouw op straat, community based activiteiten opzetten. Het ontwikkelen of bewust worden van instrumenten die bewoners en professionals samen én praktisch kunnen inzetten.

Wanneer?
10 januari - 14 februari - 14 maart - 18 april 2023 - 16 mei van 9:30-12:00

Kosten
Rond de 600 euro uit je opleidingsbudget. Overleg hierover met je manager.

Let op!
Als je meedoet, wordt er wel iets van je verwacht. Je wordt dit half jaar (verder) opgeleid tot community builder en bent vanaf het moment dat je het praktijklab instapt, ook direct ambassadeur van community building. Elke bijeenkomst start en stop je met een huiswerkopdracht, die je samen met je buddy uitvoert. Probeer dan ook bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn en laat het tijdig weten, mocht je ergens tegen aan lopen.

Aanmelden kan via communitybuilding@philadelphia.nl

Download de flyer voor meer informatie.

Aan de slag met Video Interactie Begeleiding

Hoe mooi is het om samen met anderen te kijken naar beeld waarbij een cliënt initiatieven neemt. Er gaat dan een heel nieuwe wereld voor je open. Wanneer je beeld stilzet zie je dingen die je met het blote oog en in de praktijk vaak ontgaan. Denk maar eens aan het fronsen van de wenkbrauwen, het omkijken naar iets, het geven van een knikje, het bewegen van een vinger of het even wegkijken. Kleine signalen waarmee de cliënt iets wil zeggen. En zien wij die signalen? En als wij dan die signaleren zien, geven wij daar dan gehoor aan? Reageren wij dan? Video Interactie Begeleider helpt je hiermee verder op weg. 

Wanneer je beelden bekijkt van hoe jijzelf met een cliënt in contact bent, ontdek je wat er gebeurt tussen jou en de cliënt. Je gaat zien hoe jullie op elkaar reageren. Dat kan je zien omdat je het beeld steeds stil kan zetten. Wanneer je Video Interactie Begeleiding in je team krijgt voor de vraag van een bepaalde cliënt, leer je hoe je gehoor kan geven aan de initiatieven van de cliënt. Ook ga je zien waar jij en je collega’s goed aansluiten bij deze initiatieven. Want juist van die positieve beelden leer je het meest.

Vaak ben je zelf niet eens van bewust van wat je goed doet in de begeleiding. Je begeleid intuïtief. Video Interactie Begeleiding helpt je om bewuster te begeleiden zodat je nog meer plezier uit het contact met de cliënt kan halen.

Bij cluster Intensieve Zorg gebruiken de zorgcoaches Video Interactie Begeleiding als methodiek. Je kan dit inzetten wanneer je vragen hebt over het omgaan met een cliënt of wanneer je niet goed weet wat je kan doen in het contact met de cliënt.

Heb je een vraag rondom een cliënt en werk je binnen cluster Intensief? Of wil je graag zelf leren hoe je Video Interactie Begeleiding kunt leren geven? Of werk je in een ander cluster en ben je toch geïnteresseerd? Neem dan gerust contact op met een van de zorgcoaches. Je kunt dan mailen naar: zorgcoachesgebiedwest@philadelphia.nl of zorgcoachesgebiednoord@philadelphia.nl of zorgcoachesgebiedoost@philadelphia.nl.

Ook wanneer jij al Video Interactie Begeleiding geeft horen wij graag van je. Je kan dan namelijk supervisies volgen of meedoen aan Werk Ontwikkelings Kringen om je certificaat te behouden.

Bespaar energie met deze 13 tips

Het is al maanden onderwerp van gesprek: de hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Ook bij Philadelphia voelen we dit in onze portemonnee. We kijken graag samen wat we kunnen doen om op locaties slimmer met energie om te gaan. Daarom vroegen we jullie in dit bericht om jullie bespaartips te delen. Er kwamen goede tips binnen. We lichten er 13 uit.  

 1. Gebruik je de droger? Doe er dan twee droge handdoeken bij. Deze absorberen water, waardoor de rest van de was sneller droogt.
 2. Gebruik stekkerdozen met een schakelaar. Zo kun je aan het einde van de dag met één druk op de knop alle apparaten uitzetten. 
 3. Let sowieso op welke apparaten en lampen aanstaan. Het licht uitdoen op een kamer waar je eigenlijk nauwelijks komt helpt al. 
 4. Zet je de waterkoker aan? Vul dan meteen een thermoskan. Zo hoef je niet steeds voor één kopje thee de waterkoker aan te zetten.
 5. Rijst op het menu? Kook de rijst dan ruim van tevoren. Haal de pan van het vuur, pak deze in met een krant en wikkel er een theedoek en een deken omheen. Aan het einde van de dag heb je een lekker warme pan met perfect droge rijst. En een warme deken! 
 6. Zorg dat je de vriezer op tijd ontdooit. Als er te veel ijsvorming ontstaat, vriest de vriezer minder goed. En verbruikt het apparaat meer energie. Wist je trouwens dat -18 graden de meest energiezuinige temperatuur is voor een vriezer? 
 7. Een lamp vervangen? Kies voor ledverlichting. Een ledlamp is namelijk 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. De besparing per lamp is €2,- tot €8,- per jaar.
 8. Kijk of het mogelijk is om de douchekoppen te vervangen door waterbesparende douchekoppen. Per douchekop bespaar je hiermee ongeveer €40,- per jaar
 9. Zet als je het fris hebt niet meteen de verwarming hoger. Pak eerst een fleecedeken of warme trui. 
 10. Zet de douche een graadje lager.  
 11. Dagelijks de woning zo’n 10-15 minuten ventileren is goed, maar stook niet de hele dag met de ramen open.
 12. Doe ’s avonds de gordijnen dicht. Zo houd je de warmte beter binnen.
 13. Heb het erover met elkaar. En ga bewust met energie om. 

Heb jij ook een goede tip om energie te besparen? Deel je tip in een reactie onder dit bericht. Of mail naar duurzaamheid@philadelphia.nl.  

 

<< Ga terug naar het archief >>