Met het doorprikken van ballonnen openden de bewoners van Hof Kromwege feestelijk hun nieuwe woonlocatie in Oost-Souburg. Hof Kromwege is een nieuwe woonvoorziening en dagbestedingslocatie voor cliënten van Philadelphia in Oost-Souburg (Zeeland). Deze kleinschalige woonvorm is specifiek ontwikkeld voor oudere cliënten met een verstandelijke beperking en een intensievere zorgvraag.

Bewoonster Ineke bedankte de gemeente en iedereen die heeft geholpen hartelijk: ‘We hebben lang gewacht. Ze zeiden steeds “nog even wachten”, maar we zijn heel dankbaar dat we het voor elkaar gekregen hebben!’

Wethouder Albert Vader vertelde namens de gemeente dat het dankzij de inzet van de bewoners is dat het nieuwe pand er nu staat. Vader: ‘In 2015 kreeg ik een brief van de bewoners van de Westerhof dat zij graag een nieuw huis wilden, met ieder een eigen badkamer. Nou, het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!’

Belevingsgerichte zorg

Kenmerkend voor deze nieuwe zorglocatie is een breed aanbod van persoons- en belevingsgerichte zorg. De zintuigen van de bewoners worden gestimuleerd in de Beleeftuin en in de twee snoezelbadkamers met een waterbed, muziek, lichtjes en kleuren. Bewoners die dat willen en kunnen, verzorgen en knuffelen de konijnen. Locatiemanager Natalie de Jonge is blij met de rust en de ruimte die er op Hof Kromwege is voor de bewoners. ‘We zien dat we de bewoners nu zoveel meer nabijheid kunnen bieden, veel meer dan op de locaties waar we vandaan komen.’

Dagbesteding op terrein

Alles in Hof Kromwege is ontworpen en gebouwd voor de ouder wordende bewoners met een intensievere zorgvraag. Zo is er een dagbestedingslocatie op het terrein, in de oorspronkelijke boerenwoning. Deze monumentale boerderij is volledig gerenoveerd en uitgebouwd om er een belevingsgerichte dagbestedingslocatie van te maken. Chantal Blankenstijn is coördinerend begeleider op Hof Kromwege: ‘Voor sommige bewoners was de dagelijkse rit met de taxi naar externe dagbesteding te zwaar. We zien dat zij nu wel gebruik maken van de dagbesteding, omdat het op ons eigen terrein zit. Het is maar een kleine wandeling, maar ze zijn toch buiten en krijgen zo de seizoenen mee. Bewoners die voorheen weinig actief waren, zien we nu genieten van de knutselclub, de belevingstuin of de dieren.’

Ergonomisch ontworpen

Het hele pand is ontworpen met aandacht voor ergonomie zodat het voor medewerkers zo prettig mogelijk werken is. Zo is er in het hele gebouw een vaste plafond tillift. ‘Ik word nog elke dag blij van die lift!’, zegt Chantal. ‘Ook onze “zwaardere” bewoners til ik nu overal met gemak in of uit hun rolstoel.’

Er zijn ook vier speciale verpleegbadkamers met hoog/laag baden. Chantal: ‘We zien dat steeds meer bewoners hier gebruik van maken, omdat ze zo lekker ruim zijn. Ook al hebben de bewoners allemaal een eigen badkamer bij hun appartement! Voor de medewerkers zijn deze baden super omdat je daarmee een goede werkhoogte hebt. En door de schotjes in de baden kun je ook bewoners die niet zo groot zijn een steuntje onder de voeten geven zodat ze niet onderuit glijden in bad.’

Ben je benieuwd naar de sfeer tijdens de opening? Bekijk dan onderstaande video!