Een moestuin is best veel werk. Onkruid wieden, water geven, elk jaar alles omspitten… Begeleider Zorg & Wonen Rien Heuver vroeg zich af of dat niet makkelijker kon. Het antwoord is: ‘Ja!’. Nu is hij samen met Willemijn Pansier, coördinerend begeleider van het dagcentrum, bezig met het opzetten van een voedselbos. ‘In een voedselbos plant je eetbare vaste planten en laat je de natuur meer z’n gang gaan.’

Voor het opzetten van een voedselbos heb je veel kennis nodig. Rien is daarom gestart met een opleiding permacultuur waarbij hij leert hoe je zo’n duurzame omgeving moet ontwerpen. ‘Ook in mijn vrije tijd lees ik er veel boeken over. En dat terwijl ik helemaal geen lezer ben! Het voordeel van een voedselbos is: als het een aantal jaar staat, onderhoudt het zichzelf en heb je er nauwelijks omkijken naar. Je hoeft bijvoorbeeld alleen bij hoge uitzondering water te geven.’

Lekkerder dan uit de supermarkt

Toen Rien het idee voor het Philavoedselbos aan zijn manager voorlegde, was hij meteen enthousiast. Er is een klein budget, dus zijn ze creatief. ‘Sommige bomen kweken we zelf op. Doordat de bomen klein beginnen, is er meer licht. En dus kunnen we tussen de fruitbomen bijvoorbeeld aalbessen, kruisbessen, rabarber, knoflook, munt, bieslook, marjolein, rozemarijn en tijm planten. Inmiddels staan er dankzij sponsors al wat bijzondere fruitbomen in het voedselbos, zoals honingbessen, kiwibessen, gele kerspruim, mispel, kaki en zelfs een uiensoepboom. De bladeren van deze boom smaken naar Franse uiensoep! Fruit uit ons voedselbos smaakt natuurlijk veel lekkerder dan uit de supermarkt. Het sap loopt eruit als je je tanden erin zet.’

Paradijs voor bijen

De diversiteit maakt het een paradijs voor bijen, vlinders, kikkers, libellen en nog veel meer dieren. ‘We zorgen ervoor dat vogels zich in het voedselbos kunnen nestelen. Bij een rupsenplaag eten de vogels de rupsen op. We gebruiken geen (biologisch) gif en streven naar een ecologisch evenwicht.’

Geweldige plek voor cliënten

Rien ziet een voedselbos als dé oplossing voor de zorg. ‘Zo ben je voor een deel zelfvoorzienend in biologisch geteeld eten. En als je over hebt, maak je jam of je verkoopt het fruit. Daarnaast is het natuurlijk een geweldige plek voor cliënten, met zinvolle dagbesteding. Van mei tot en met oktober is er van alles te oogsten. Cliënten van verschillende niveaus kunnen taken in het voedselbos verrichten. Ook zie ik mogelijkheden voor belevingsgerichte zorg: cliënten ontspannen en genieten van alles wat er kleurt, geurt, krioelt en kruipt. Als het aan mij ligt, komen er binnen Philadelphia nog veel meer (mini) voedselbossen!’

Ook een (mini) voedselbos? Tip van Rien: bekijk wat video’s op YouTube en lees een boek over permacultuur. Stuur een mailtje naar rien.heuver@philadelphia voor een uitgebreid artikel met tips.