Iedereen heeft recht op zelfontwikkeling en een leven lang leren. Maar voor mensen met een beperking is dat (nog) niet vanzelfsprekend. Daarom heeft Philadelphia samen met vijf andere gehandicaptenzorgorganisaties het initiatief genomen voor de doorontwikkeling van de Academie voor Zelfstandigheid 2.0. Via dat platform delen en ontwikkelen zorgorganisaties kennis en leermethoden. Zo zorgen we er samen voor dat mensen met een beperking zo goed mogelijk kunnen leren en hun talenten ontwikkelen.

Zelfstandiger dankzij trainingen

Dankzij praktische lessen over zelfredzaamheid, sociale vaardigheden en werknemers- en vakvaardigheden kunnen mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk werken en leven. Zo worden ze nog meer een onderdeel van de samenleving. Neem Ludo uit Apeldoorn. Hij volgde allerlei trainingen en dat bleek goed voor zijn ontwikkeling en zelfvertrouwen. ‘Ik vind wel dat ik zelfstandiger ben geworden’, zegt Ludo. Hij merkt dat hij steeds meer zelf kan. Thuis maakt hij zelf zijn kamer schoon, stofzuigen doet hij zelf. Koken kan hij ook. Wie weet wat Ludo nóg meer gaat leren.

En daar gaat het om bij de Academie voor Zelfstandigheid (AvZ). Elk van de zes organisaties die eraan meewerken heeft eigen kennis en expertise. Via AvZ 2.0. bundelen en ontwikkelen we die. Ook voor verwanten en begeleiders is de informatie toegankelijk. Deelnemers kunnen zelfstandig, met begeleiding of in een groep leren. 

Van dagbesteding naar ontwikkelingsgericht participeren

Hoe meer zorgorganisaties meedoen aan de AvZ 2.0, hoe sterker het platform. De diversiteit aan leermateriaal neemt toe én meer mensen krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Daarom roepen we andere (gehandicapten)zorgorganisaties op om zich aan te sluiten. Samen maken we de slag van dagbesteding naar ontwikkelingsgericht participeren. En brengen we de realisatie van de VGN-visie van 2030 een stap dichterbij: een samenleving waarin gewoon meedoen centraal staat.

AvZ 2.0 is een initiatief van Philadelphia, Cordaan, Abrona, Pluryn, ’s Heeren Loo en Pameijer. Dit in samenwerking met de LFB, VGN, VGN Academie.