In Monnickendam vinden we een prachtige dagbestedingsplek, het Weeshuis. Het is een oud maar heel mooi monumentaal pand, waar Nina naartoe gaat met de taxi. Zij krijgt hier dagbesteding. En er is volop te doen en te beleven voor Nina. Ze is inmiddels volkomen bekend in deze omgeving, want ze komt hier al meer dan tien jaar.

Nina vertelt haar verhaal met behulp van de spraakcomputer.

‘Ik ben 32 jaar en ik woon in Purmerend, in woongroep De Villa. Ik werk op maandag en dinsdag bij het Weeshuis. Ik mag hier graag schilderen en tekenen. Ook kun je hier boetseren met klei. Dit zijn hele leuke dingen om te doen. De schilderijen kunnen ook verkocht worden.’ Terwijl Nina dit vertelt, krijgt ze een grote glimlach op haar gezicht.

Stagiaire Yasmin vult aan: ‘Afgelopen zomer hebben we ontzettend veel leuke producten geknutseld om te gebruiken bij een tuinfeest. We maken bijvoorbeeld ponponnen van wol. Daar maken we dan samen bloemen van of een slinger. Het is misschien leuk om straks sneeuwpopjes te maken van witte wol!’ Maar Nina kan nog meer. ‘Haken en breien kan ik ook goed, met een speciale rondbreiring. Ik vind het fijn om creatief bezig te zijn. Als de dag voorbij is dan ben ik best moe. Dan ga ik heerlijk met de taxi naar huis.’

Bij het Weeshuis staat het ontdekken centraal in de begeleiding. Er is volop ruimte en gelegenheid om te ontdekken wat je kunt. En dat je meer kunt dan je dacht! Dat ontdekken gaat in kleine stapjes. Je mag veel zelf doen, ook al vind je dat eerst misschien best spannend. Door het zelf te doen en te blijven proberen, ontdek je opeens ‘ik kan het’.

Spraakcomputer

Nina maakt gebruik van een spraakcomputer. Dit is erg handig als je niet makkelijk kunt praten. Yasmin vertelt daarover: ‘De spraakcomputer is er al heel lang. Het is een fijn hulpmiddel om elkaar te begrijpen. Maar Nina kan erg goed communiceren. Ze weet heel goed wat ze wil. Door middel van het indrukken van picto’s, waar woorden onder zitten, maakt ze duidelijk wat ze bedoelt. Toen ik Nina vroeg of ze het moeilijk vond om te werken met de spraakcomputer, antwoordde ze met ‘nee’. Toen ik haar vroeg waarom dit niet moeilijk was, wees ze met haar vinger naar de zijkant van haar hoofd. Hierop zei ik: ‘Oh, je bedoelt dat je erg slim bent en dat je er daarom erg goed mee werken kan!’. Hierop zei Nina met haar spraakcomputer ‘ja’.’

Verslaafd aan Candy Crush

Nina vindt het leuk om boodschappen te doen of zomaar naar buiten te gaan. Met behulp van haar spraakcomputer vertelt ze: ‘Binnenkort mag ik mee met Yoni. Yoni heeft een klein hondje en die moet vaak uitgelaten worden. Ik mag dan een keer mee!’ Ook nu is Nina erg blij als ze hierover vertelt. Het is mooi om haar enthousiasme te zien. Verder laat ze weten dat ze thuis heel graag op de iPad spelletjes doet. Candy Crush vindt ze erg leuk. Daar is ze verslaafd aan, maar daar kan ze zelf gelukkig erg om lachen.

Soms is het moeilijk, maar het komt goed

Het is niet altíjd even leuk trouwens. Nina en Yasmin vertellen dat het fijn is dat er vaste medewerkers zijn, aan wie Nina gewend is. Chantal en Dirk bijvoorbeeld.

Maar vaak zijn er ook nieuwe stagiaires. Die blijven dan een paar maanden en zijn weer weg. En daarna komen er weer nieuwe mensen. Dat is telkens erg wennen. Logisch ook. Je moet elkaar eerst weer leren kennen en dat kost tijd. Voor je het weet zijn de maanden weer om. Maar gelukkig komt dat altijd wel goed.

Het is fijn dat Nina op een prettige plek woont en dat ze haar hobby’s heeft, zoals Candy Crush op de iPad.

Het beste uit haar dag

Al met al een bijzonder verhaal. Nina beleeft veel. Soms kan het moeilijk zijn, maar er is ook veel wat wél goed gaat! Zo is het razendknap hoe ze omgaat met nieuwe stagiaires, of hoe ze werkt met haar spraakcomputer. De dagbestedingsplek in Monnickendam is een fijne en leuke plek voor haar. Ze haalt het beste uit haar dag. Dat is een succesverhaal waard!