Met een flinke knip van de schaar opende bewoonster Anneke samen met burgemeester Jan Luteijn en wethouder Hans van Daalen ‘Phila Uniek’ in Barneveld. Dit is een nieuwe woonlocatie van Philadelphia voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. 

Twee jaar hebben de bewoners van Phila Uniek erop moeten wachten. Maar zaterdag 18 juni was het dan eindelijk tijd voor een feestje om de opening te vieren. Vlak voordat corona uitbrak, verhuisden de dertig bewoners naar deze nieuwe locatie van Philadelphia aan de Schoutenstraat in Barneveld. Een verhuizing naar een nieuwe locatie is sowieso al een hele stap. Maar toen door corona ineens de deuren dicht gingen en ook bezoek van de ouders en familie niet meer mogelijk was, was dat wel heel ingrijpend.

Contact met de buurt

Inmiddels hebben de bewoners, hun ouders en de medewerkers hun draai gevonden bij Phila Uniek. Ook het contact met de buren en lokale ondernemers is gelegd. Enkele overburen zijn actief als (kook)vrijwilliger. En de tuin, met een mooie vuurkuil en een grasveld, is aangelegd door Kooloos en Koster Hoveniers, een lokaal bekende ondernemer.

Iedereen kan en mag meedoen

'Ondanks je beperkingen zoeken naar mogelijkheden om mee te kunnen doen. Dat is een les die we hebben geleerd door corona, maar die de bewoners van Phila Uniek allang hadden geleerd. Zo hebben ze een plek gekregen in de Barneveldse samenleving', zei wethouder Hans van Daalen. Burgemeester Luteijn vulde aan: 'En de Barneveldse samenleving laat zien dat het een samenleving is waar iedereen kan en mag meedoen. Mijn waardering is groot voor de betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers bij Phila Uniek.'